Xtreme Xposure 4: Transformation as Inspiration

De dansers onderzoeken de ruimte buiten de danser en brengen zo, via dans, de aandacht van de toeschouwer naar de architectuur rondom de dansers.

  • informatie
  • foto & video

Artistiek uitgangspunt

Dans en architectuur vinden elkaar in ruimte. Dans geeft aan het woord ruimte een dynamische betekenis, architectuur een statische. Vaak is daarom Architectuur niet meer dan een decor.
Daar de ruimte rondom de danser de inspiratie is voor dit onderzoek naar een nieuwe danstaal, is gezocht naar dynamische ruimtes, plekken in staat van beweging. Het antwoord is gevonden in bouwplaatsen.
Bouwplaatsen zijn in hun transformatiefase een dans in de architectuur, een beweging van positie A naar positie B, al dan niet gepaard gaand met grootste gebaren (bouwkranen) of net minimale ingrepen (klusmateriaal).

Voorstellingen

12 april 2009: Motel Mozaïque, bouwput Rotterdam Centraal Station
9 augustus 2009: Parfum de Boem Boem, Rotterdam
12 september 2009: Manifestatie LEVEN aan het Spoor, Houttuinen, Delft
13 september 2009: Manifestatie LEVEN aan het Spoor, Houttuinen, Delft
14 december 2009: Xtreme Xposure, Rotterdamse Schouwburg, Rotterdam (verwacht)

Dansers en begeleiding

David Dooghe, Jan Misker, Elsemarijn Kruiswijk, Maartje Schuurmans, Annemarie de Vries, Anuska Oosterhuis

Initiatief: David Dooghe
Choreografie: Caroline Lecat

Xtreme Xposure

Dattah X: Xtreme Xposure is een langer project opgeknipt in kortere blokken. Per blok nemen 1 of 2 dansers zelf de verantwoordelijkheid voor het concept, de werkvorm en de presentatie.

Tijdens Dattah X willen we ons als groep meer zichtbaar maken dan ooit tevoren door gedurende het hele project op te duiken met verschillende bewegingsvormen op de meest uiteenlopende plekken.

We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met het bijzondere karakter van Dattah en doen waar we goed in zijn: dans gebruiken om een prikkelende, beeldende ervaring te creëren.

Xtreme Xposure wordt financieel gesteund door Gemeente Delft en Fonds 1818.